Van Gilse is onderdeel van Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie), bestaat ruim 100 jaar en heeft ruim 30 verschillende producten. Deze worden gemaakt van Hollandse suikerbieten. Onze fabrieken in Noord Brabant en Groningen verwerken 28.000 ton suikerbieten per dag! Nederland kent 9.000 bietentelers en ruim 80.000 hectare bietengrond (160.000 voetbalvelden!). Van Gilse heeft een eigen product ontwikkelingsafdeling en wil producten maken waarmee eten & drinken nog lekkerder wordt.
De bieten worden gewassen en in reepjes gesneden. De suiker zit in de cellen van de suikerbiet, dus die moeten geopend worden. De reepjes komen in water van ruim 70°C. Het warme water maakt heel gebleven celwanden doorlatend voor suiker. Daarna wordt het snijdsel gescheiden van het water en ontstaat ruwsap met 15% suiker. Dit wordt gezuiverd van kleurstoffen, eiwitten en zouten, waarna het zuivere dunsap overblijft. Dunsap wordt verwarmd zodat het water verdampt. Wat overblijft is diksap met ruim 60% suikergehalte! Dit wordt gekookt en er ontstaan suikerkristallen. Niet-suikerstoffen zoals kalium, natrium en calcium worden verwijderd voor de kwaliteit. Dit heet raffineren. Hierna kan de zuivere kristalsuiker naar de productie voor de Van Gilse specialiteiten.
Meer dan 8.000 boeren telen jaarlijks in Nederland op meer dan 80.000 hectare landbouwgrond hun suikerbieten. Suikerbieten groeien goed in het Nederlandse klimaat. In het voorjaar worden de suikerbieten gezaaid. Onder invloed van zon en water vormen door fotosynthese suikerkristallen in de bieten. De suikerbieten worden vanaf september gerooid en naar de bietenfabriek in Dinteloord of Vierverlaten gebracht. Hier worden de suikerkristallen tijdens de bietencampagne uit de suikerbieten gehaald. Deze kristalsuiker is de basis voor de diverse producten van Van Gilse, zoals het kilopak kristalsuiker, suikerklontjes, basterdsuiker en poedersuiker.
Al meer dan 125 jaar vormen de Nederlandse boeren onze coöperatie en hiermee de basis voor onze producten. Alleen door Cosun gecertificeerde boeren mogen suikerbieten leveren. Zij telen conform Sustainable Agriculture Initiative (SAI) waarbij gegevens worden geregistreerd bijvoorbeeld zoals gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Binnen Cosun worden deze gegevens via het Unitip registratiesysteem gemonitord. Voor het telen van suikerbieten worden telers bijgestaan met adviezen en informatie vanuit het Kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland (IRS) en met het Bieten Advies Systeem (BAS). Dit betreft bijv. De boeren van de coöperatie maken gebruik van bufferstroken. Deze worden vaak gebruikt voor bloemenranden die bijdragen aan de leefomgeving van bijen.
De Van Gilse kristalsuiker, suikerklontjes, basterdsuiker en poedersuiker en alle stroopproducten worden gemaakt met behulp van zonne-energie. Van het zonnepark ter grootte van 17 hectare, is 7 hectare rechtstreeks aangesloten aan de specialiteitenfabriek in Puttershoek. Deze 7 hectare levert voldoende energie om zowel de specialiteitenfabriek in Puttershoek als in Roosendaal te voorzien van duurzame energie. Beide fabrieken blijven echter wel op het landelijke elektriciteitsnetwerk aangesloten om de pieken in de zomer en tekorten in de winter op te vangen. Kijk voor meer informatie over de boeren, de bietenteelt en de coöperatie op www.cosunbeetcompany.nl en www.cosun.nl
De suikerbiet wordt 100% benut. Een biet bevat ongeveer 17% suiker en 75% water. Het water wordt benut onder andere voor de productie van groen gas, als waswater in het bietenproces en in nabijgelegen kassen. Klei en zand wat aan de biet zit wordt ingezet voor weg- en dijkbouw. Het bietenblad is voor bemesting, maar bevat ook plantaardig eiwit voor diverse toepassingen. En de vezels die overblijven worden gebruikt in veevoer of voor het maken van suikerbieten papier. In dit suikerbietenpapier verpakken we de kristalsuiker voor Van Gilse. Voor de verpakkingen wordt 20% houtvezel vervangen door bietenpulp. Hierdoor hebben we minder houtvezel (dus bomen nodig) en zijn er minder transport bewegingen vanuit bijvoorbeeld Scandinavië nodig.