over Van Gilse

Van Gilse is onderdeel van Suiker Unie, van oudsher de toonaangevende suikerproducent van Nederland. 
Van Gilse bestaat ruim 100 jaar en er is inmiddels een assortiment van ruim 30 verschillende specialiteiten. Onze suikerproducten worden gemaakt in eigen fabrieken in Nederland, terwijl het hoofdkantoor is gevestigd in het Brabantse Dinteloord, temidden van de uitgestrekte suikerbietenvelden. Van Gilse heeft een eigen productontwikkelingsafdeling waar continu nieuwe producten worden getest en verder ontwikkeld. Van Gilse heeft zich ten doel gesteld om producten te maken waarmee eten & drinken lekkerder wordt.

van suikerbiet tot klontje

Elk jaar in september start de bietencampagne. Duizenden tonnen bieten worden dagelijks gerooid en naar de fabrieken gebracht. De bieten gaan eerst naar de wasmolens. In de cellen van de biet zit de suiker. Om dit vrij te krijgen moeten de celwanden kapot worden gemaakt. De bieten gaan door snijmolens en komen er als dunne reepjes weer uit. Dit gaat vervolgens naar broeitroggen, gevuld met water van ruim 70°C. Het warme water maakt heel gebleven celwanden doorlatend voor suiker. Een pomp transporteert het snijdsel naar de onderkant van de diffusietoren (een hoge cilinder van vijf tot zeven meter doorsnee). Roerarmen drukken het snijdsel naar boven, terwijl er water overheen naar beneden stroomt. Dit water neemt het suiker mee naar beneden. Het hieruit ontstane sap bevat 15% suiker en heet ruwsap. Dit ruwsap wordt nu gezuiverd van kleurstoffen, eiwitten en zouten, waarna het zuivere dunsap overblijft. Dunsap ondergaat een flinke verwarming en een groot deel water verdampt. Wat overblijft is diksap met ruim 60% suikergehalte! En nu naar het kookstation. Door de stijgende temperatuur verdampt steeds meer water, het sap dikt verder in en uiteindelijk groeien er suikerkristallen. Wat overblijft is nu een brei uitgekristalliseerde suiker, waar nog niet-suikerstoffen als kalium, natrium en calcium in zitten. Deze moeten verwijderd worden voor de kwaliteit. Dit proces heet raffineren en lijkt op centrifugeren. Het zijn immers snel draaiende centrifuges die suiker en niet-suikers scheiden. Hierna kan de zuivere kristalsuiker eindelijk naar de silo. En vanuit de silo naar de specialiteitenproductie waar uiteindelijk verschillende formaten klontjes van de band komen.

duurzaam

In Nederland verbouwen circa 9.000 bietentelers hun suikerbieten op zo’n 70.000 hectare grond. De bieten worden gezaaid vanaf half maart tot half april, de oogst is van half september tot december. Gemiddeld weegt een biet 1 kilogram en de biet kan onder goede omstandigheden 50 – 70 cm hoog en breed worden. Voor 1 kilogram suiker heb je ongeveer 6 suikerbieten nodig.
Suiker Unie vindt het belangrijk de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Bijvoorbeeld door biodiversiteit te bevorderen, het landschap in stand te houden en bodem en grondwater goed te beheren. Voor de suiker van Van Gilse wordt alleen gebruik gemaakt van door Suiker Unie gecertificeerde bietentelers.

assortiment & voedingswaarden

Klik op de afbeelding van een produkt voor meer informatie en de bijbehorende voedingswaarde.

gezondheid

Suiker is net als veel andere koolhydraten een prima energiebron en past in een gezonde leefstijl.
Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Deze producten zitten van nature in allerlei producten zoals brood, aardappelen, graanproducten, vruchten en groenten.
Regelmatig wordt beweerd dat suiker ‘ongezond’ is of een gezonde leefstijl in de weg zou staan. Je wordt dik, wanneer je meer energie tot je neemt dan je verbruikt. Energie verbruiken doe je met bewegen zoals wandelen, fietsen, spelen en sporten. Je energie inname wordt bepaald door de hoeveelheid vet, koolhydraten, eiwitten en alcohol die je eet of drinkt.

Suiker Unie wijst samen met Kenniscentrum Suiker & Voeding op het belang van een gezonde voeding en actieve leefstijl. Kenniscentrum Suiker & Voeding stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak en/of preventie van overgewicht. www.suikerinfo.nl
Top