over Van Gilse

Van Gilse is onderdeel van Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie), bestaat ruim 100 jaar en heeft ruim 30 verschillende producten. Deze worden gemaakt van Hollandse suikerbieten. Onze fabrieken in Noord Brabant en Groningen verwerken 28.000 ton suikerbieten per dag! Nederland kent 9.000 bietentelers en ruim 80.000 hectare bietengrond (160.000 voetbalvelden!). Van Gilse heeft een eigen product ontwikkelingsafdeling en wil producten maken waarmee eten & drinken nog lekkerder wordt.

van suikerbiet tot smaakmaker

De bieten worden gewassen en in reepjes gesneden. De suiker zit in de cellen van de suikerbiet, dus die moeten geopend worden. De reepjes komen in water van ruim 70°C. Het warme water maakt heel gebleven celwanden doorlatend voor suiker. Daarna wordt het snijdsel gescheiden van het water en ontstaat ruwsap met 15% suiker. Dit wordt gezuiverd van kleurstoffen, eiwitten en zouten, waarna het zuivere dunsap overblijft. Dunsap wordt verwarmd zodat het water verdampt. Wat overblijft is diksap met ruim 60% suikergehalte! Dit wordt gekookt en er ontstaan suikerkristallen. Niet-suikerstoffen zoals kalium, natrium en calcium worden verwijderd voor de kwaliteit. Dit heet raffineren. Hierna kan de zuivere kristalsuiker naar de productie voor de Van Gilse specialiteiten.

duurzaam

Wij willen de natuur zo goed mogelijk beschermen. Door biodiversiteit te bevorderen, het landschap in stand te houden en bodem en grondwater goed te beheren. Van Gilse werkt alleen met gecertificeerde bietentelers. In Nederland zijn dat er 9.000. De zaaitijd is half maart-half april, de oogst  half september tot december. 

hergebruik

De suikerbiet wordt 100% benut. Een biet bevat 17% suiker en 75% water. Het water gebruiken we voor de productie van groen gas, waswater en in kassen. Klei en zand wat aan de biet zit gebruiken we voor weg- en dijkbouw. Het bietenblad is voor bemesting, maar bevat ook plantaardig eiwit voor diverse toepassingen. En de vezels die overblijven worden gebruikt in veevoer of suikerbieten papier.

assortiment & voedingswaarden

Klik op de afbeelding van een produkt voor meer informatie en de bijbehorende voedingswaarde.

gezondheid

Suiker is net als veel andere koolhydraten een prima energiebron en past in een gezonde leefstijl.
Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Deze producten zitten van nature in allerlei producten zoals brood, aardappelen, graanproducten, vruchten en groenten.
Regelmatig wordt beweerd dat suiker ‘ongezond’ is of een gezonde leefstijl in de weg zou staan. Je wordt dik, wanneer je meer energie tot je neemt dan je verbruikt. Energie verbruiken doe je met bewegen zoals wandelen, fietsen, spelen en sporten. Je energie inname wordt bepaald door de hoeveelheid vet, koolhydraten, eiwitten en alcohol die je eet of drinkt.

Cosun Beet Company wijst samen met Cosun Nutrition Center op het belang van een gezonde voeding en actieve leefstijl. Cosun Nutrition Center stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak en/of preventie van overgewicht. www.cosun.nl/nutritioncenter
Top