Er kan zoveel met suikerbieten: nu maken we er zelfs papier van. Sinds kort wordt onze Van Gilse één kilo Kristalsuiker verpakt in suikerbietenpapier. Een uniek moment, want nooit eerder werd suikerbietenpapier gebruikt.

Van pulp
naar papier

Nadat de suiker uit de suikerbiet is gehaald, blijven de vezels over. Dit bietenpulp wordt al gebruikt voor veevoer en groen gas productie. Maar we maken er nu ook papier mee. Normaal bestaat papier helemaal uit houtvezels.
Dankzij de suikerbiet wordt nu 20% van de houtvezels vervangen door suikerbietenvezels.

Natuurlijk
sterk

Verpakkingspapier moet voedselveilig zijn en goed te verwerken op machines. De verpakking moet beschermen tegen breuk, vocht en hitte. Het moet goed te sluiten zijn, maar ook prettig te openen. Samen met papierleverancier Crown Van Gelder hebben we een sterk en gebruiksvriendelijk papier vervaardigd.

Winst voor
het milieu

In houtvezels zit lignine, een stof die bomen hun stevigheid geeft. Lignine kleurt echter geel onder invloed van (UV)licht.
Voor wit papier wordt de lignine eruit gehaald. Een energie-intensief proces. Omdat suikerbietvezels geen lignine bevatten besparen we veel energie.

Hoe herken je suikerbietenpapier?

Allereerst kun je kleine donkere puntjes zien: kurkdeeltjes. De suikerbiet produceert deze zelf om de buitenkant van zijn schil te beschermen. Daarnaast zie je op de verpakking het garantielogo “Crown Native” en ons label “Gemaakt van Hollandse suikerbieten. “

Top