meest gestelde vragen

  • Basterdsuiker
  • Geleisuiker
  • Kristalsuiker
  • Overige
  • Poedersuiker
  • Stel je eigen vraag
  • Wat is basterdsuiker?

    Basterdsuiker is een typisch Nederlands product en wordt gemaakt van 100% natuurlijke kristalsuiker gemengd met een invertsuikerstroop. Basterdsuiker krijgt de bruine kleur door een karameloplossing (verhitte suiker) toe te voegen.
    Het principe van de bereiding van Basterdsuiker is sinds eind van de 19e eeuw niet wezenlijk veranderd.
    Om deze reden draagt Van Gilse Basterdsuiker het label Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.

  • Hoe lang is basterdsuiker houdbaar?

    Basterdsuiker bestaat uit zuivere kristalsuiker en is daardoor onbeperkt houdbaar.

  • Is basterdsuiker glutenvrij?

    Jazeker, Van Gilse Basterdsuiker is in elke variant volledig glutenvrij.

  • Mijn basterdsuiker is hard geworden. Wat kan ik hieraan doen?

    Basterdsuiker is erg gevoelig voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid.
Je kunt basterdsuiker in de winter als de verwarming aan is, het beste bewaren in de originele verpakking en als extra bescherming deze verpakking in een goed sluitende plastic bus doen.
Dan kan het toch zo zijn dat je basterdsuiker hard wordt en klonten gaat vormen. Dit kun je tegengaan op een tweetal manieren:

    • in de gesloten verpakking een stukje appel of een stukje vers wit brood bewaren voor bijvoorbeeld een dag.

    • de basterdsuiker in een open verpakking in een diepe kom te zetten en hierover een vochtige theedoek te leggen voor een langere tijd.
 De basterdsuiker onttrekt dan vocht uit appel, brood of theedoek en wordt weer soepel en kneedbaar.
  • Stelregels voor het maken van jam zijn:
    • minder vruchten t.o.v. de te gebruiken suiker = dikkere jam (wordt gebruikt bij pectine arme vruchten)
    • meer vruchten t.o.v. de te gebruiken suiker = dunnere jam (wordt gebruikt bij pectine rijke vruchten)
  • Voorkomen van te dunne jam:
    • laat de vruchten goed uitlekken na het wassen, zodat er geen water bij uw vruchten achterblijft
    • gebruik meer suiker dan vruchten
    • toevoeging van een geraspte appel of het sap van een citroen bevordert de geleivorming
    • pureer minimaal 50% van de vruchten
    • gebruik potjes van 350 ml/500 gram
    • controleer de jam door een druppel hete jam op een koud schoteltje te laten vallen – bij stolling is de jam goed, anders door laten koken.
  • Corrigeren van te dun gebleven jam (niet eerder dan 72 uur na kooktijd):
    • potje jam opnieuw 1 à 2 minuten opkoken
    • toevoegen van theelepeltje Van Gilse Geleipoeder voor extra binding
    • gebruik potjes van 350 ml/500 gram
    • controleer de jam door een druppel hete jam op een koud schoteltje te laten vallen – bij stolling is de jam goed, anders door laten koken
  • Wat kan ik doen aan te dikke jam?

    De jam terug doen in de pan en verwarmen met 1 dl. water of appelsap(=neutraal van smaak)tot het weer kookt, niet laten doorkoken maar opnieuw in de potten doen.

  • Hoeveel sap heb ik nodig voor gelei?

    Van Gilse geleisuiker : 750 ml sap
    Van Gilse geleisuiker speciaal: 1,1 liter
    Van Gilse geleipoeder (1 zakje à 25 gram): 750 ml sap

  • Wat zijn nu pectine rijke en arme vruchten?

    Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes.

    Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.

  • Hoe maak ik dessertsaus?

    Voor het maken van een dessertsaus gebruikt u 1 kg schoongemaakte vruchten met 400 g Geleisuiker.

  • Wat is het verschil tussen Geleisuiker en Geleisuiker speciaal?

    De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.

  • Kan ik de geleiproducten door elkaar gebruiken?

    De Geleiproducten bevatten verschillende types pectine, afgestemd op het product. Het is daarom niet aan te bevelen verschillende geleiproducten door elkaar te gebruiken. Dit zou een onvoorspelbaar resultaat opleveren.

  • Zijn de geleisuikers glutenvrij?

    Ja, elke soort Van Gilse Geleisuiker en de Van Gilse Geleipoeder, zijn vrij van gluten.

  • Wat voor bindmiddel zit erin?

    Van Gilse geleiproducten bevatten pectine van plantaardige oorsprong.

  • Hoe lang is kristalsuiker houdbaar?

    Omdat kristalsuiker geen toevoegingen kent, is het onbeperkt houdbaar. Bruikbaar blijft het ook onbeperkt, zolang u het op een droge plaats bewaart.

  • Is kristalsuiker glutenvrij?

    Jazeker, kristalsuiker is geheel glutenvrij.

    Sommige van onze stropen zijn geproduceerd op basis van glucosestroop, waarin tarwezetmeel in verwerkt is. Dit betreft Friesche Vlag keukenstroop, Zeeuwsche Boerin keukenstroop, Van Gilse Bungel Stroopstift en Van Gilse Karamel schenkstroop. De percentages tarwe en gluten zijn erg klein, maar als u hier gevoelig voor bent, kunt u beter een alternatief pakken. Van Gilse De Originele Schenkstroop en Van Gilse De Originele Suikerstroop zijn suikerstropen, niet op basis van van tarwezetmeel en dus geheel glutenvrij.

  • Zit er iets dierlijks in kristalsuiker?

    Nee, kristalsuiker wordt gemaakt van suikerbieten en via raffinage zo gezuiverd dat er alleen puur natuurlijke suiker resteert.

    Alle suiker en suikerproducten (Van Gilse basterdsuiker, Van Gilse poedersuiker, Van Gilse stropen, Van Gilse kristalsuiker, Van Gilse suikerklontjes, Van Gilse geleiproducten) zijn per definitie plantaardige producten die tijdens productie niet met dierlijke producten in aanraking zijn geweest en ook geen dierlijke bestanddelen bevatten.

  • Wat betekent de E achter het gewicht op de verpakking?

    Op de verpakking Van Gilse producten staat achter de inhoud een E, zoals bijv. 250 gram E. Dit E-gewicht houdt in dat er in dit voorbeeld wordt afgevuld op 250 gram, maar dat er een afwijking van maximaal van 5% naar boven en naar onder kan zijn. Wij zijn verplicht om gedurende een productietijd om gemiddeld het vermelde gewicht op de verpakking af te vullen. Het is echter onmogelijk om met onze producten exact het vermelde gewicht af te vullen. Daarom zal het gewicht de ene keer iets onder het vermelde gewicht zitten en de andere keer er boven. Dit is inherent aan het afvulproces van onze producten. Alle verpakkingen worden op 2 plaatsen gewogen en de verpakkingen die niet voldoen aan het E-gewicht worden automatisch uit de productie verwijderd.

  • Kunnen jullie mij helpen bij mijn spreekbeurt?

    Een spreekbeurt kun je aanvragen via www.oversuikergesproken.nl

  • Hoe lang is poedersuiker houdbaar?

    Poedersuiker is niet aan bederving onderhevig en dus onbeperkt houdbaar. Wel adviseren wij u om poedersuiker op een droge plek te bewaren.

  • Is poedersuiker glutenvrij?

    Net zoals alle andere kristalsuiker producten, is ook Poedersuiker glutenvrij.

  • Mijn vraag staat er niet tussen, hoe neem ik contact op met Van Gilse?

    Neem contact op met onze consumentenservice:
    Bel ons: 0800-52 222 25 (gratis) of stuur een e-mail naar consumentenservice@suikerunie.com. Je kunt ook ons contactformulier hieronder gebruiken.

    Vul het formulier in om je vraag te stellen. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden. Je kunt hiermee ook het nieuwe etikettenboekje bestellen, zet dan in je bericht ook je adresgegevens erbij. Deze gebruiken we alleen voor verzending boekje uiteraard.
    Je kunt ons ook bellen:
    0800-52 222 25 (gratis)
    of stuur een brief naar:
    Cosun Beet Company t.a.v. Consumentenservice
    Postbus 100
    4750 AC Oud Gastel

    Top