Van Gilse is onderdeel van Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie), bestaat ruim 100 jaar en heeft ruim 30 verschillende producten. Deze worden gemaakt van Hollandse suikerbieten. Onze fabrieken in Noord Brabant en Groningen verwerken 28.000 ton suikerbieten per dag! Nederland kent 9.000 bietentelers en ruim 80.000 hectare bietengrond (160.000 voetbalvelden!). Van Gilse heeft een eigen product ontwikkelingsafdeling en wil producten maken waarmee eten & drinken nog lekkerder wordt.
De bieten worden gewassen en in reepjes gesneden. De suiker zit in de cellen van de suikerbiet, dus die moeten geopend worden. De reepjes komen in water van ruim 70°C. Het warme water maakt heel gebleven celwanden doorlatend voor suiker. Daarna wordt het snijdsel gescheiden van het water en ontstaat ruwsap met 15% suiker. Dit wordt gezuiverd van kleurstoffen, eiwitten en zouten, waarna het zuivere dunsap overblijft. Dunsap wordt verwarmd zodat het water verdampt. Wat overblijft is diksap met ruim 60% suikergehalte! Dit wordt gekookt en er ontstaan suikerkristallen. Niet-suikerstoffen zoals kalium, natrium en calcium worden verwijderd voor de kwaliteit. Dit heet raffineren. Hierna kan de zuivere kristalsuiker naar de productie voor de Van Gilse specialiteiten.
Wij willen de natuur zo goed mogelijk beschermen. Door biodiversiteit te bevorderen, het landschap in stand te houden en bodem en grondwater goed te beheren. Van Gilse werkt alleen met gecertificeerde bietentelers. In Nederland zijn dat er 9.000. De zaaitijd is half maart-half april, de oogst half september tot december.
De suikerbiet wordt 100% benut. Een biet bevat 17% suiker en 75% water. Het water gebruiken we voor de productie van groen gas, waswater en in kassen. Klei en zand wat aan de biet zit gebruiken we voor weg- en dijkbouw. Het bietenblad is voor bemesting, maar bevat ook plantaardig eiwit voor diverse toepassingen. En de vezels die overblijven worden gebruikt in veevoer of suikerbieten papier.