fbpx

Turks fruit

benodigdheden
bereiding
Maak een papje van de maïzena en het water. Doe 650 ml water in een pan met een dikke bodem en voeg de suiker toe. Kook dit totdat de suiker is opgelost. Voeg naar smaak het citroensap, de kardemom, de nootmuskaat en de saffraan toe. Blijf de massa voordurend roeren op een matig vuur en giet er geleidelijk het maïzenapapje bij. Laat deze massa op hoog vuur al roerend binden en inkoken. Dit duurt ca. 40 min. Wanneer er teveel luchtbellen gevormd worden, kan er een beetje olie toegevoegd worden.
Haal de pan van het vuur wanneer het mengsel aan de randen van de pan loslaat en roer de ghee erdoor. Giet de taaie massa op een met bakpapier belegde schaal en laat deze afkoelen. Leg de afgekoelde plak op de uitgestrooide kokos en snijd er blokjes van. Haal de blokjes door het kokos zodat de blokjes niet meer plakkerig zijn.

Opmerkingen
Het kooksel is zeer heet en kan spetteren. Trek eventueel ovenwanten aan. Het kooksel smaakt zoet en tegelijkertijd een beetje zuur. De gekookte massa mag niet te slap zijn, anders geeft dit een te zacht Turks fruit. De massa moet dan verder ingekookt worden. De Turks fruit blokjes kunnen ook i.p.v. door de kokos, door de poedersuiker gehaald worden.
Ghee is geklaarde boter. Het is te koop bij een Aziatische- of natuurvoedingswinkel. Ghee kan ook zelf gemaakt worden. Zie hieronder.

Ghee zelf bereiden

Ingrediënten:500 g ongezouten roomboter.
Bereiding:
Smelt de boter in een pan. Dit kan rechtstreeks in een pan op matig vuur of in een au Bain Marie bak. (Au Bain Marie betekent dat de bak met de roomboter in een pan met water wordt gezet welke tegen de kook aan wordt gehouden.)
Schep het schuim dat zich vormt er regelmatig af. Het duurt ongeveer 40 minuten totdat het water uit de boter verdampt is. Op de bodem zal gestold eiwit overblijven dat lichtbruin van kleur is. De gesmolten boter is nu transparant en heeft een goudkleurige kleur en een nootachtige geur gekregen.
Filter de ghee m.b.v. een zeef en theedoek in een schone en droge kom. Giet de ghee over in een schone jampot en sluit luchtdicht af.
De ghee kan op kamertemperatuur bewaard worden.

Top