Tarte tatin van verse vijgen

benodigdheden
bereiding
De oven voorverwarmen op 175°C. In een kleine pan de kristalsuiker op een laag vuur laten smelten. Als alle suiker is gesmolten tot een licht bruine massa het water toevoegen. Het vuur hoog zetten en de suikermassa oplossen in het water. Laat het geheel 5 minuten koken. Ondertussen de vijgen in zes stukjes snijden. De karamel van het vuur halen en af laten koelen tot kamertemperatuur.

Met behulp van de ovenschaaltjes de juiste vorm uit het bladerdeeg snijden. In de ovenschaaltjes een heel dun laagje karamel doen. De stukjes vijgen in de schaaltjes leggen. Strooi een beetje kaneelsuiker over de vijgen. Het bladerdeeg over de vijgen leggen en zorgen dat de schaaltjes geheel zijn afgedekt. Met een vork gaatjes maken in het bladerdeeg. Bestrijk het deeg met een beetje eigeel en strooi de rest van de kaneelsuiker er overheen. In het midden van de oven de tarte tatin gaar bakken in 25 minuten. De tarte tatin uit de ovenschaaltjes halen en op een bord leggen. Garneer de tarte tatin af met een stukje vijg en een beetje poedersuiker.

Opmerking
Let op dat de suiker niet verbrandt tijdens het karamelliseren, dit geeft een ongewenste smaak.
De tarte tatin is een lekker nagerecht dat gebruikt kan worden als dessert van een menu of als onderdeel van een grand dessert. Het kan natuurlijk ook bij de koffie of thee geconsumeerd worden.

Top