fbpx

Sleedoorngelei

benodigdheden
bereiding
De bessen schoonmaken, in een pan doen en met een aardappelstamper fijndrukken. Het water opschenken en de bessen heel langzaam al roerend tot zo’n 70 à 80ºC verhitten. Een schone, natgemaakte theedoek op een zeef leggen en de zeef op een kom leggen. De vruchten met het sap in de zeef schenken en circa 2 uur laten uitlekken.

In een maatbeker het sap afmeten. Voor iedere ¾ dl sap 100 g geleisuiker afwegen. Het sap in een grote, hoge pan schenken en de geleisuiker erdoor roeren. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de gelei met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
± 1 jaar
Na openen gekoeld bewaren.

Opmerking
Sleedoornbessen zijn niet makkelijk te vinden. Jammer, want ze hebben een verrukkelijk aroma. Pluk ze echter wel pas na de eerste vorst. Of plukken en tijdelijk invriezen.

Top