Luchtige Stroopwafelcake

benodigdheden
bereiding
Bereidingstijd 30 minuten
Baktijd 75 minuten

Bereiding cake
  • Verwarm de oven voor op 150 C en smeer de bakvorm in met olie/boter.
  • Klop de boter met de fijne kristalsuiker en de lichte basterdsuiker tot een romig mengsel met de mixer.
  • Voeg de eieren een voor een toe en klop nog even door.
  • Kaneel, snufje zout en bakmeel toevoegen en nog 2 minuten door mixen tot er een mooi beslag ontstaat.
  • De stukjes stroopwafel met een houten spatel door het cakemengsel roeren. Je kunt eventueel een beetje stroopwafels bewaren voor eventuele decoratie van de cake
  • Giet het beslag in een vorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 75 minuten gaar. Controleer na deze baktijd met een satéprikker in het midden van de cake. Als de prikker droog uit de cake komt is deze gaar.
  • Laat de stroopwafelcake 15 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een taartrooster.

    Variatietip: de cake garneren met zelfgemaakte karamelsaus
    Bereiding karamelsaus
  • Het water met de suiker in een steelpan doen en op een laag vuur verwarmen tot de suiker opgelost is.
  • Kook de suikersiroop in tot een mooie goudbruine karamel.
  • Neem de pan van het vuur en klop de creme fraiche door het goudbruine mengsel.
  • De pan mag weer terug op het vuur en verwarm de saus al roerend 2 minuten op een hoog vuur. Neem de pan weer van het vuur.
  • Doe het water met de suiker in een steelpan en verwarm het op een laag vuur totdat de suiker is opgelost. Kook de suikersiroop in tot een mooie goudbruine karamel.
  • Neem de pan van het vuur en klop er de crème fraîche door. Zet de pan terug op het vuur.
  • Verwarm de saus al roerend op een hoog vuur voor ongeveer 2 minuten. Neem de pan van het vuur.
  • Klop in een kom de eieren los en schenk al roerend een beetje van de saus bij de eieren.
  • Voeg de aangelengde eiermassa bij de rest van de saus in de steelpan. Schenk de saus tot slot door een zeef.

  • Top