Kweeperengelei

benodigdheden
bereiding
Voorbereiding
± 60 minuten
De kweeperen wassen. Met een doek de witte viltige huid eraf wrijven en steel en bloemaanzet eruit snijden. De vruchten in stukjes snijden en in een grote pan doen. Zoveel water opschenken dat het fruit net onderstaat. De vruchten in een gesloten pan circa 45 minuten koken tot ze net niet gaar zijn. De deksel van de pan nemen en de pan zo tot de volgende dag laten staan.

Bereiding
± 20 minuten
Een schone, nat gemaakte theedoek in een zeef leggen en de massa hierin schenken. De vruchten enige tijd laten uitlekken, maar niet uitdrukken, want dan wordt het sap troebel. Van het sap 1 liter afmeten en in een grote pan schenken. De geleisuiker speciaal erdoor roeren. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 1 minuut goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de gelei met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten. .

Bewaarvoorschrift
± ½ jaar.
Na openen gekoeld bewaren.

Opmerking
Kweeperen zijn prachtige ouderwetse peren. Ze zijn niet geschikt voor rauwe consumptie, maar wel voor een heel bijzondere gelei.

Top