Dikke speculaas

benodigdheden
bereiding

Voorbereiding
(± 15 minuten)
Boven een kom het bakmeel met basterd- en vanillesuiker, speculaaskruiden en zout zeven. De boter toevoegen en met 2 messen in stukjes ter grootte van een erwt snijden. Eén ei loskloppen, bij het meel voegen en alles tot een samenhangende deegbal kneden. Het deeg verpakt in folie minimaal 1 uur, maar bij voorkeur een nacht in de koelkast leggen.

Bereiding
(± 45 minuten)
De oven voorverwarmen op 175°C. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een lap van ½ cm dik. De amandelen splitsen en in een patroon in het deeg drukken. Eén ei loskloppen en hiermee het deeg bestrijken. Het deeg op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat leggen en in circa 30 minuten in het midden van de oven gaar bakken.


Opmerking

In geval van heteluchtoven, de temperatuur met 10 à 20°C verlagen.

Dit deeg kan ook voor speculaasvormen gebruikt worden. Laat het deeg een nacht in de koelkast rusten. Bestrooi de vormen met bloem, klop de overtollige bloem eraf en druk het deeg in de vorm. Snijd het overtollige deeg weg en klop de figuur uit de vorm op een ingevette bakplaat.

Top