Jam van steenfruit

benodigdheden
bereiding
Controleer de abrikozen op lelijke plekken (verwijder deze) en doe de abrikoos met pit in de pan. Snijd de nectarines en perziken in en doe ze in de pan. Voeg het vanillestokje en de vanille toe, met 2 el water. Zet de pan op het vuur en breng het mengsel langzaam aan de kook. Voeg na 15 minuten de schillen van de citroen en de sinaasappel toe. Kook alles tot moes. Haal de pan van het vuur en weeg de moes. Voeg 80 procent van dit gewicht aan geleisuiker toe. Zet de pan terug op het vuur en breng aan de kook. Er mogen natuurlijk nog stukjes steenfruit herkenbaar blijven in de moes. Doe de moes in een bolzeef en vang het vocht op in een steelpan. Dit vocht kun je eventueel inkoken tot een gelei. Schep de jam in potjes, sluit die goed af en zet ze op hun kop weg. Desgewenst de gelei inkoken en vervolgens door een schone, vochtige doek zeven. Vang dit vocht op in potjes, sluit goed af en zet ze op hun kop weg.

Top