Cake met citroen-sinaasappelcurd

benodigdheden
  • Voor de cake:
  • 12 eieren (large)
  • Van Gilse Fijne kristalsuiker
  • Roomboter
  • Zelfrijzend bloem
  • Vanille extract (variant zonder alcohol met pitjes)
  • Warm water
  • Schil van 6 (bloed)sinaasappelen + evt. sap
  • 50g bloem voor bestuiven van de blikken
  • Voor 3 cakelagen worden er 12 large eieren gebruikt. Weeg deze eieren, inclusief schil. Ditzelfde gewicht heeft u nodig voor de boter, zelfrijzend bloem en de suiker.

  • Voor de lemon/orange curd:
  • 145 g roomboter
  • 450 g Van Gilse Kristalsuiker
  • 2 grote citroenen
  • 3 grote bloedsinaasappels
  • 6 eieren

  • Voor de white topping:
  • 700 g mascarpone
  • 700 ml slagroom
  • 250 g Van Gilse Poedersuiker
  • 2 sinaasappels (rasp en een beetje sap)
  • 2 bloedsinaasappels
  • Vanille-extract
  • Oranje kleurstof

  • Voor de Orange peel/candied:
  • 2 bloedsinaasappels of navelsinaasappels
  • 3,6 dl water
  • 200 g Van Gilse Kristalsuiker
  • IJsbak

  • Voor de dried orange peel:
  • 2 bloedsinaasappels of navelsinaasappels
  • 50 g Van Gilse Kristaluiker
  • IJsbak

  • Voor de chocoladeversiering:
  • 350 g goede kwaliteit donkere chocolade
  • 350 g goede kwaliteit witte chocolade
  • Goudstof of goudpapier (om chocoladekroontjes te versieren)
  • 2 verjaardagskaarsjes
  • 1 gedroogde abrikoos
bereiding
De cake
Beboter de vormen, bakpapier op de bodem, bloem aan de zijkant Weeg de eieren, de hoeveelheid boter, suiker en zelfrijzend bakmeel. Mix de boter (totdat het zacht is) voeg suiker toe en mix tot het zacht en fluffy is. Rasp de sinaasappelen. Voeg smaakmakers toe (rasp en vanille extract). Klop de eieren op met handmixer en voeg het mengsel voorzichtig toe bij de boter. Doe alles in een normale kom, zeef de bloem minimaal 3x, voeg de bloem in 3 batches erbij, voeg 1 eetlepel heet water toe en 2 eetlepels sinaasappelsap totdat het de juiste 'drupconsistentie' heeft. Doe het mengsel in het bakblik en tik op de zijkant zodat het mengsel gelijk in de vorm wordt verdeeld. Bak het 25-30 minuten op 180 graden. Oven pas openen na 25 minuten. Laat het nog 5 minuten in het bakblik zitten en haal hem er dan uit.

De lemon/bloed sinaasappel curd
Bloedsinaasappels persen, desnoods 10 minuten laten inkoken. Boter in een sauspan (au bain-marie), voeg suiker toe (nadat je de suiker hebt gebruikt om zest van de sinaasappels en citroen eraf te boenen), Uitgeperst sap van de citroen en sinaasappel (1 citroen, of 2 als ze heel klein zijn en 3 sinaasappels) voeg opgeklopt (en gezeefde!!) eieren toe. Roer met houten spatel! Verwarm op een middelmatig vuur totdat het dik wordt. Niet warmer laten worden dan 75 graden! Ongeveer 8 - 10 minuten. Opnieuw zeven, zodat er geen gekookt ei tussen zit. In een potje doen, afdekken met folie (zodat er geen vel op komt). Laten afkoelen.

De white topping
Klop de slagroom op. Voeg poedersuiker, vanille-extract en sinaasappelsap toe. Klop mascarpone wat op. Mix alles. Laat het mengsel opstijven in de koelkast.

De orange candied slices
Water en suiker in de pan. Los de suiker op. Snijd de drie sinaasappels dun, en halveer ze. Kook de partjes in water (2x) en stop het daarna in een ijsbak. Water en suiker in de pan, koken. Voeg de sinaasappel toe. 5-10 min laten koken (draai ze 1-2 x) Verlaag de temperatuur naar medium. Kook het ongeveer 30 minuten. (draai de slices zo nu en dan om. Het water verdampt, en wordt echt een siroop, verlaag de temperatuur naar zacht. Blijf koken totdat de sinaasappel schillen doorschijnend zijn, maar wel intact! (NIET TE LANG, dan verbrand het suiker!!) Haal de pan van het vuur, maar laat de slices afkoelen in de pan. (10 min) Haal de slices uit de pan en laat ze verder afkoelen op bakpapier.


Top