Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet om je snel te helpen. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over onze producten, bakken, jam maken, gebruiktips en bewaaradvies.

Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten via onze contactpagina. We helpen je graag verder!

Algemeen

Wat betekent de '℮' achter het gewicht op de verpakking?

arrow down
De ‘℮’ achter het gewicht, zoals bijvoorbeeld 250 gram ℮, betekent dat het product gemiddeld op 250 gram wordt afgevuld, met een toegestane afwijking van maximaal 5% naar boven of naar beneden. Dit is inherent aan het afvulproces. Alle verpakkingen worden tweemaal gewogen, en verpakkingen die niet aan de ℮-norm voldoen, worden automatisch uit de productie verwijderd.

Wat betekent de geprinte code beginnend met een ‘L’?

arrow down
De geprinte code is de productiecode. Hiermee kan worden vastgesteld wanneer het product verpakt is en welke grondstoffen zijn gebruikt. Mocht je een klacht hebben over een product van Van Gilse, vermeld dan altijd deze code.

Welke producten zijn allergenen en glutenvrij?

arrow down
Alle kristalsuikers: basterdsuiker, kristalsuiker, en poedersuiker en geleisuikers en geleipoeder bevatten geen allergenen en zijn glutenvrij. Sommige van onze stropen worden echter gemaakt met glucosestroop op basis van tarwezetmeel. Dit geldt voor Friesche Vlag keukenstroop, Zeeuwsche Boerin keukenstroop, Van Gilse Bungel Stroopstift, en Van Gilse Karamel schenkstroop. Hoewel de hoeveelheden tarwe en gluten minimaal zijn, raden we aan een alternatief te kiezen als u gevoelig bent voor gluten. Van Gilse De Originele Schenkstroop en Van Gilse De Originele Suikerstroop zijn beide suikerstropen zonder tarwezetmeel en daardoor volledig glutenvrij.

Bakken

Met welke suiker kan ik het beste bakken?

arrow down
De keuze van suiker hangt af van het recept. Fijne suikerkorrels lossen sneller en gemakkelijker op, wat ideaal is voor recepten waarbij een gladde textuur belangrijk is. Basterdsuiker is ook een uitstekende keuze voor bakken, omdat het extra kleur en een rijke smaak aan gebak, koekjes en andere lekkernijen toevoegt.

Basterdsuiker

Hoe lang is basterdsuiker houdbaar?

arrow down
Basterdsuiker bestaat uit zuivere kristalsuiker en is onbeperkt houdbaar. Omdat het een natuurproduct is, is het gevoelig voor temperatuurschommelingen en veranderingen in luchtvochtigheid. Bewaar de originele zak goed afgesloten met de sluitsticker en bewaar deze in een luchtdichte bus.

Mijn basterdsuiker is hard geworden. Wat kan ik hieraan doen?

arrow down
Basterdsuiker kan hard worden door wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Om dit te verhelpen, kun je een van de volgende methoden proberen: Leg een stukje appel of witbrood in de gesloten verpakking voor ongeveer een dag. De basterdsuiker onttrekt vocht uit het fruit of brood, waarna je het los kunt maken met een vork. Plaats de basterdsuiker in een open verpakking in een diepe kom en leg er een vochtige theedoek over. De suiker onttrekt vocht uit de theedoek, waardoor je de klonten met een vork kunt losmaken.

Wat is basterdsuiker?

arrow down
Basterdsuiker is een typisch Nederlands product, gemaakt van 100% natuurlijke kristalsuiker gemengd met invertsuikerstroop. Het productieproces van basterdsuiker is sinds het einde van de 19e eeuw vrijwel onveranderd gebleven, waardoor Van Gilse Basterdsuiker het label 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit' draagt. Er zijn drie varianten verkrijgbaar: witte basterdsuiker, een mengsel van kristalsuiker met blanke invertsuikerstroop, en lichte en donkere basterdsuiker, beide mengsels van kristalsuiker met karamelstroop.

Gebruiktips en bewaaradvies

Hoe kan ik de Van Gilse producten het beste bewaren?

arrow down
Bewaar suikerproducten altijd op kamertemperatuur en bescherm ze tegen vocht. Schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen zorgen voor klontvorming en het hard worden van de suiker, maar vaak zijn de klontjes eenvoudig los te maken, waardoor het product nog steeds prima consumeerbaar is. Omdat suikerproducten gemakkelijk omgevingsgeuren opnemen, is het belangrijk ze apart te bewaren van sterk geurende kruiden, levensmiddelen, en producten zoals waspoeder.

Hoe lang zijn Van Gilse producten houdbaar?

arrow down
Suikerproducten zoals kristalsuiker, suikerklontjes, basterdsuiker, en poedersuiker zijn onbeperkt houdbaar. Vloeibare Van Gilse producten, zoals schenkstroop, hebben een houdbaarheid van drie jaar. De ten minste houdbaar tot-datum staat altijd vermeld op de verpakking.

Geleisuiker

Hoe lang is Geleisuiker houdbaar?

arrow down
Van Gilse Geleisuiker en Van Gilse Geleisuiker Speciaal zijn onbeperkt houdbaar. Na verloop van tijd kan de geleerkracht echter afnemen, afhankelijk van de bewaaromstandigheden (bijvoorbeeld, op een donkere plaats blijft de geleerkracht langer behouden dan op een plek met veel zonlicht). Geleipoeder en Van Gilse vloeibare Geleisuiker hebben daarentegen een houdbaarheidsdatum van 3 jaar, die op de verpakking vermeld staat.

Kan ik de geleiproducten door elkaar gebruiken?

arrow down
Het wordt niet aanbevolen om verschillende geleiproducten door elkaar te gebruiken, omdat ze verschillende typen en hoeveelheden pectine bevatten die specifiek zijn afgestemd op het product.

Waarom zit er plantaardige olie in de geleisuikers?

arrow down
De plantaardige olie, die minder dan 0,001% van het totale product uitmaakt, is nodig om de pectine goed aan de suiker te laten hechten en te mengen. De gebruikte olie is RSPO-gecertificeerde kokos- en palmolie.

Wat is het verschil tussen Geleisuiker en Geleisuiker Speciaal?

arrow down
Van Gilse Geleisuiker Speciaal is ontworpen voor het maken van halfzoete jam, terwijl de Van Gilse Geleisuiker bedoeld is voor zoete jam. De verhoudingen tussen de hoeveelheid fruit, pectine en kooktijd verschillen tussen deze twee producten.

Wat voor bindmiddel zit erin geleisuiker en geleipoeder?

arrow down
Onze geleiproducten bevatten pectine van plantaardige oorsprong (appelpectine).

Jam maken

Hoe kan ik dunne jam voorkomen?

arrow down
Om dunne jam te voorkomen, laat je de vruchten goed uitlekken na het wassen, zodat er geen water bij de vruchten achterblijft. Gebruik meer suiker dan vruchten, en voeg een geraspte appel of het sap van een citroen toe om de geleivorming te bevorderen. Pureer minimaal 50% van de vruchten en gebruik potjes van 350 ml of 500 gram. Controleer de jam door een druppel hete jam op een koud schoteltje te laten vallen; als de jam stolt, is het goed. Als de jam nog niet de gewenste consistentie heeft, laat je deze verder doorkoken.

Wat kan ik doen aan te dikke jam?

arrow down
Als de jam te dik is, kun je deze terugdoen in de pan en verwarmen met 1 dl water of appelsap (neutraal van smaak) totdat het weer kookt. Laat de jam niet doorkoken, maar giet het daarna opnieuw in de potten.

Wat zijn pectine rijke en arme vruchten?

arrow down
Pectine-rijke vruchten: Aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer, en zwarte bes. Pectine-arme vruchten: Aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (kan per soort verschillen), en rabarber.

Kristalsuiker

Hoe lang is kristalsuiker houdbaar?

arrow down
Kristalsuiker is onbeperkt houdbaar. Bewaar het echter op een droge plaats en uit de buurt van sterk geurende kruiden, levensmiddelen, of producten zoals waspoeder. Kristalsuiker is hygroscopisch, wat betekent dat het gemakkelijk geuren en vocht opneemt.

Zitten er dierlijke ingrediënten in kristalsuiker?

arrow down
Kristalsuiker bevat geen dierlijke ingrediënten. Het wordt gemaakt van suikerbieten, waarbij de suikerkristallen tijdens de bietencampagne in de suikerfabriek uit de bieten worden gehaald. In het hele productieproces, van het zaaien van de bieten tot het afvullen in de verpakking, komen er geen dierlijke producten of bestanddelen aan te pas.

Poedersuiker

Hoe lang is poedersuiker houdbaar?

arrow down
Onze poedersuiker is onbeperkt houdbaar. Bewaar de poedersuiker wel op een droge plek en weg van sterk geurende kruiden of levensmiddelen of producten zoals waspoeder.