Worteltjestaart (rublitorte)

benodigdheden
bereiding
± 90 minuten
De oven voorverwarmen op 175°C. De citroen goed wassen en de schil raspen. De citroen uitpersen. De worteltjes schoonmaken en fijnraspen. De amandelen in een foodprocessor of rauwkostmolen fijnmalen. Een springvorm van circa 24 cm doorsnede invetten. De eieren splitsen. In een kom de dooiers met basterd- en vanillesuiker in ongeveer 5 minuten tot een crèmekleurige, romige massa kloppen. Erdoor scheppen: de worteltjes, amandelen, citroenrasp, 2 eetlepels citroensap, bloem en bakpoeder. In een andere kom de eiwitten stijfkloppen. De eiwitten door het wortelmengsel scheppen. De massa overdoen in de springvorm. In het midden van de oven de worteltjestaart in 55 minuten goudbruin en gaar bakken. Direct na het bakken de jam op de taart smeren. De taart 5 minuten in de vorm laten afkoelen. De springvorm verwijderen en de taart verder laten afkoelen. In een kommetje de poedersuiker met ½ eetlepel citroensap tot een gladde glazuur roeren. Met een glad mes het glazuur over de bovenkant van de taart uitstrijken. De glazuur in nog circa ½ uur hard laten worden.

Bewaarvoorschrift
Koelkast.

Opmerking
In geval van heteluchtoven, de temperatuur met 10 à 20°C verlagen.
In plaats van abrikozenjam met whisky kunnen ook 3 eetlepels citroenmarmelade gebruikt worden. De worteltjes in deze Zwitserse taart geven een zoete, heel aparte smaak.

Abrikozenjam met whisky kunt u ook zelf maken. Zie hiervoor het recept abrikozenjam met whisky.

Top