Witte chocolade cupcake met gebrande pistachenoten

benodigdheden
  • (bereidingstijd 1 uur)
  • 125 g boter
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g Van Gilse witte basterd suiker
  • 2 eieren
  • 2 el. melk
  • 2 tl. vanille extract
  • 100 g witte chocolade stukjes
  • aantal stukjes fudge
  • Topping:
  • 150 g witte chocola
  • 150 g room
  • 20 g gezeefde Van Gilse Poedersuiker
  • Garnering:
  • 100 g Pistache noten
  • Meet alle ingrediënten van te voren af en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Zet een grote kom, mixer met beslag haken, twee eetlepels, houten prikker en een rooster klaar. Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 170°C. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Snijd de fudge in kleine blokjes.
bereiding
Doe de boter in een kom en voeg de witte basterdsuiker toe. Mix de boter en de basterdsuiker op middelmatige snelheid, totdat er een luchtige massa ontstaat. Voeg in stappen de eieren toe. Mix tijdens het toevoegen van de eieren de massa op middelhoge snelheid. Voeg het vanille extract bij het boter mengsel. Voeg nu in stappen het bakmeel toe en mix op middelhoge snelheid. Voeg de melk toe en mix nog twee minuten op middelhoge snelheid, totdat een luchtig en glad beslag ontstaat. Roer de witte chocola door het beslag heen. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje en vul de papieren bakvormpjes tot twee derde. (eventueel per cupcake een aantal stukjes fudge in het midden van het beslag toevoegen). Zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op een rooster. Bak de cupcakes 20-25 minuten in een oven van 170°C. Na 20 minuten met een houten prikker in een cupcake prikken om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er niets aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Laat de cupcake bakblik afkoelen op een rooster. Als de cupcakes zijn afgekoeld haal je ze voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes heen blijven zitten.

Serveren
Doe de room en de poedersuiker in een pannetje en breng deze aan de kook op hoog vuur. Voeg de chocola in kleine stukjes toe aan een beslagkom. Voeg de kokende room aan de chocola toe en laat één minuut staan. Roer de chocola goed door totdat er een glad mengsel ontstaat. Laat het geheel afkoelen, zodat het wat dikker wordt. Rooster de pistache noten 6 minuten in een oven van 200°C. Maak de pistache noten in grove stukken. Smeer de topping op de afgekoelde cupcakes met een mes. Decoreer de cupcakes met de pistache noten.

Top