Watermeloenjam

benodigdheden
bereiding
Snijd de watermeloen doormidden en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (1-11,5 cm doorsnee). Vang het sap en het vruchtvlees op in een vergiet met daaronder een grote kom. Strooi ondertussen telkens wat kristalsuiker over de blokjes meloen. Laat het geheel minstens 12 uur in de koelkast uitlekken.
Breng het uitgelekte sap in een ruime pan aan de kook en laat het tot de helft inkoken. Voeg dan de blokjes meloen, de geleisuiker speciaal en een scheutje sterke drank naar keuze voor de smaak toe.
Bij watermeloen is het verstandig te controleren of de jam de juiste consistentie heeft. Neem een koud plat bord (bijv. uit de koelkast) en doe daar een eetlepel kokende jam op. Houd het bord schuin zodat het mengsel naar beneden loopt. Veeg met een vinger de inmiddels afgekoelde en opgestijfde jam van het bord. Als de jam van uw vinger loopt, voeg dan nog wat gelesuiker speciaal toe en laat een minuut doorkoken. Zoniet, dan is de consistentie van de jam goed.
Controleer ook of de jam goed van smaak is, zoniet, voeg dan nog wat sterke drank toe en laat een minuut doorkoken om de alcohol te laten verdampen.
Blijf de jam telkens doorroeren wanneer u deze in potten doet, zo verdeelt u de gelei en het vruchtvlees in gelijke delen over de potten.
De lekkerste jam heeft nooit in een potje gezeten, maar wordt direct warm in een schaaltje gedaan om bij het volgende ontbijt gegeten te worden.


Top