Voorgerecht: Tonijn met een zoetzure soja dressing en rettich en avocadocrème

benodigdheden
  • Tonijn:
  • 320 g verse tonijn
  • 2 el. zwart sesamzaad
  • 2 el. Sesamzaad
  • Frisee sla
  • Crème:
  • 1 avocado
  • 2 tl. wasabipasta
  • 3 el. volle kwark
  • 15 ml limoensap
  • Dressing:
  • 25 ml soja saus
  • 30 ml rijstazijn
  • 20 ml Van Gilse schenkstroop
  • 20 ml sesam olie
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 2 tl. mosterd
  • Ingemaakte rettich:
  • 1 st. rettich
  • 20 g Van Gilse lichte basterdsuiker
  • 80 g rijstazijn
  • 35 g gember
  • 2 st. steranijs
  • 100 g water
  • 60 g soja saus
bereiding
Schil de rettich en verdeel de wortel in twee delen. Snij van beide delen de zijkanten eraf, zodat de rettich een vierkante vorm krijgt. Schaaf of snij de rettich in dunne plakken. Snij de gember in grove stukken en plaats alle ingrediënten behalve de rettich in een steelpan. Breng de vloeistof aan de kook en giet het warme mengel over de plakken rettich heen. De rettich moet minimaal twee uur blijven staan in het zuur, maar eventueel een dag van te voren klaargemaakt worden.

Dressing:
Meng de ingrediënten behalve de oliën met een garde. Breng de vloeistof op smaak met zout en peper. Voeg de twee oliën druppelsgewijs toe aan het mengsel. Bewaar de dressing.

Crème:
Schil de avocado, verwijder de pit en snij alles in stukken. Mix de avocado samen met een beetje zout en de overige ingrediënten in een blender of keukenmachine tot één massa. Voor een extra gladde crème het mengsel door een fijne zeef halen. Bewaar de crème in een spuitzak in de koelkast.

Tonijn:
Rooster de sesamzaadjes 6 minuten in een oven van 200°C en laat deze daarna afkoelen. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat deze gloeiend heet worden. Kruid de tonijn met wat zout en peper. Voeg zonnebloemolie toe aan de koekenpan en bak de tonijn aan alle kanten zonder de binnenkant te garen. Laat de tonijn afkoelen in de koelkast.

Serveren:
Smeer de tonijn in met een klein beetje van de avocado crème en rol het door de sesamzaadjes heen. Snij de tonijn in dunne plakken. Leg een aantal stroken rettich in het midden van een bord, met daarop de plakken tonijn. Bestrijk de tonijn met de dressing en druppel de crème er naast. Breng de frisee sla op smaak met de dressing (evt. bieslook, koriander) en serveer het bij de tonijn.

Top