Vijgenjam

benodigdheden
  • 500 g gedroogde vijgen
  • 250 g appels
  • sap en geraspte schil van 2 citroenen
  • sap en geraspte schil van 2 sinaasappelen
  • 1 kg Van Gilse Geleisuiker
  • ½ dl water
  • rum naar smaak
bereiding
Was de vijgen, verwijder eventueel harde aanzetstukjes en hak de vijgen zeer fijn. Schil de appels, haal er het klokhuis uit en snijd de appels in blokjes. Doe de vijgen en de appelen in een royale pan, voeg er driekwart liter water aan toe evenals het sap en de geraspte schil van de citroenen en sinaasappelen. Breng dit langzaam aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zacht pruttelen. Voeg dan pas de geleisuiker toe en laat het geheel 4 minuten goed borrelend koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen, rum toevoegen en schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
1 jaar.
Na openen gekoeld bewaren.

Top