fbpx

Vijgenjam 1

benodigdheden
  • Dit recept is van mevrouw R. van Kwawegen te Nieuwerkerk a.d. IJssel (deelname Betuwe-arrangement Zomer 2006)
  • 500 g gedroogde dessertvijgen
  • 1 l water
  • 50 ml citroensap
  • 400 g Van Gilse Geleisuiker
  • 10 gemberbolletjes
  • 2 theelepels citroenschil
  • 1 theelepel hele kruidnagels
bereiding
Vijgen fijnsnijden, in een kom doen met het water en een nacht laten weken.Gemberbolletjes fijn hakken. Vijgen met het water in een grote pan met dikke bodem aan de kook brengen. Vuur laag zetten en 10 tot 15 minuten zachtjes laten doorkoken tot de vijgen zacht zijn. Citroensap, suiker, gemberbolletjes, citroenschil en kruidnagels toevoegen. Op een laag vuur blijven roeren tot de suiker volledig is opgelost. Opnieuw aan de kook brengen, daarna het vuur iets lager zetten en 15 tot 20 minuten laten inkoken onder af en toe roeren. Het mengsel tegen het eind van de kooktijd vaker roeren om aanbranden te voorkomen. Pan van het vuur halen, kruidnagels eruit halen en de jam 2 minuten af laten koelen. De jam in hete gesteriliseerde potten gieten, direct afsluiten en op de kop laten afkoelen.


Top