Tompouce met vanille

benodigdheden
bereiding
De bekende tompouce met een eigen twist:
Bereidingstijd 60 minuten, waarvan 30 minuten voorbereiding

  • Melk verwarmen in een steelpannetje (niet laten koken, maar net tegen de kook aan).
  • De pan van het vuur halen en het vanillestokje toevoegen. Deze af laten koelen.
  • Meng vervolgens in een ander pannetje de (gezeefde) bloem, suiker, zout en eierdooiers.
  • Dan met een garde de afgekoelde melk er doormengen en aan de kook brengen op middelhoog vuur (wel blijven roeren, om aanbranden te voorkomen) en zó lang koken tot de custard dikker wordt.
  • Doe daarna de custard in een kom en laat afkoelen. Blijf wel af en toe even doorroeren.
  • Verwarm de oven voor (tot 200 graden °C), rol het bladerdeel uit tot 1 grote plak ter grootte van het bakblik en leg de plak vervolgens op het bakblik en prik gaatjes in het deeg met een vork.
  • Vervolgens 28 minuten bakken. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Als het deeg helemaal is afgekoeld, deze in 3 repen snijden (in de lengte) met een zeer scherp mes. De repen moeten ongeveer 10-12 cm breed zijn.
  • Besmeer 1 reep dik met het custardmengsel, doe de tweede reep bladerdeeg erbovenop en bedek met de jam.
  • Dek af met de laatste reep bladerdeeg en bestrooi deze met de poedersuiker, sinaasappelras of glazuur en snij hier vervolgens 8 gelijke stukken van.

Eventueel versieren met slagroom, chocoladesnippers enz.

Top