Runderlapjes

benodigdheden
  • ½ l kippenbouillon (van een blokje)
  • 8 runderlappen à 125 g
  • 2 eetlepels Van Gilse De Originele Suikerstroop
  • 3 dl leffebier (dubbel)
  • 2 eetlepels verse gemberwortel
  • 2 kg grote uien
  • 1 stukje citroenschil van 5 cm
  • 1 laurierblad
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel zout
  • 4 takjes tijm
bereiding
Schil de gemberwortel en snijd deze in fijne reepjes. Maak de uien schoon en snijd ze in dikke plakken. Hak de knoflook fijn. Verwarm de oven voor op 170ºC. Verhit de olie in de koekenpan en houd het vuur hoog. Schroei nu de runderlappen stuk voor stuk aan beide kanten dicht. Zorg dat de olie heet blijft. Leg de dichtgeschroeide lappen in een grote voorverwarmde braadpan. Als alle lappen zijn dichtgeschroeid, in de dezelfde koekenpan de uien zacht en goudblond fruiten. Blus na 10 minuten het uienmengsel af met 2 eetlepels bouillon. Laat de uien opnieuw 20 minutjes zachtjes stoven en blus nogmaals af met 2 eetlepels bouillon. Strooi de bloem over de uien, bak dit nog 1 minuut al roerend mee. Giet ¼ liter van de bouillon erbij. Blijf roeren tot de bloem geheel is opgenomen. Zet het vuur matig hoog en laat alles 3 tot 4 minuten sudderen tot een mooi gebonden massa ontstaat. Voeg het bier en de rest van de bouillon toe. Breng alles weer tegen de kook aan. Giet het uienmengsel bij het vlees. Voeg knoflook, gember, laurierblad, tijm, citroenschil, stroop en zout toe. Leg het vlees op een grote snijplank, snijd het in plakken en serveer het op een verwarmde schaal. Haal de kruiden uit de saus alvorens deze over het vlees te gieten.
Neem de tijd voor dit recept, heb vooral geen haast.


Top