Rozenbottel-lijsterbesjam

benodigdheden
bereiding
De rozenbottels goed wassen, de kroontjes eraf snijden en de vruchten halveren. De lijsterbessen wassen en van de schermen nemen. In een pan de rozenbottels en lijsterbessen met het appelsap en water aan de kook brengen en in circa 20 minuten zacht en gaar koken. Het mengsel zeven, waarbij de pitjes en harde stukken achterblijven. Het vruchtenmoes afwegen. De moes in een pan doen en een gelijke hoeveelheid geleisuiker afwegen en goed door de vruchtenmoes mengen. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
± 1 jaar
Na openen gekoeld bewaren.

Opmerking
De vruchten voor deze jam zijn in het wild te vinden. Let er echter op dat ze niet te dicht bij een snelweg staan, in verband met uitlaatgassen e.d.

Top