Rozemarijn-wijngelei

benodigdheden
bereiding
De appels wassen en in stukken snijden. In een pan de stukken appel met de wijn, water en 2 eetlepels rozemarijn aan de kook brengen. In circa 20 minuten tot moes koken. Een schone theedoek vochtig maken en in een vergiet leggen. Het vergiet op een andere pan zetten. De appelmassa overdoen in het vergiet en circa 2 uur laten uitlekken. De hoeveelheid sap afmeten in een maatbeker en terugdoen in de pan. Per deciliter sap 100 gram geleisuiker toevoegen. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. De rest van de rozemarijn toevoegen. Eventueel de gelei met een schuimspaan afschuimen. De gelei in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten. De potjes regelmatig omdraaien, zolang de gelei nog heet is, zodat de rozemarijn goed verdeeld blijft.

Bewaarvoorschrift
± 1 jaar
Na openen gekoeld bewaren

Opmerking
Een verrukkelijke gelei, die bij gebraden lamsvlees of gegrild rundvlees past.

Top