Kersentaartjes

benodigdheden
  • Dit recept is van mevrouw C. Boumans (deelname Sneukelarrangement zomer 2009)
  • 500 g ontpitte kersen
  • 200 g Van Gilse Geleisuiker Speciaal
  • sap en geraspte schil van 2 limoenen
  • 200 g bloem + extra om in uit te rollen
  • 100 g Van Gilse Witte Basterdsuiker
  • 100 g ijskoude boter in blokjes + extra om mee in te vetten
  • 50 g gemalen hazelnoten
  • 1 middelgroot ei
  • mespuntje zout
  • 1 theelepel kaneel
bereiding
Laat de kersen met het limoensap en de geleisuiker 4 minuten borrelend koken en schep er dan de limoenschil en kaneel door. Schep de hete massa over in 4 oven-bestendige soepkommen. Laat de kersenmassa afkoelen en opstijven op een koele plaats (niet in de koelkast). Maak in de keukenmachine een deeg van de bloem, hazelnoten, boter, ei, zout en basterdsuiker. Voeg 1 à 2 eetlepels ijswater toe wanneer het deeg te kruimelig blijft of een beetje bloem wanneer het te plakkerig is. Verpak het deeg in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de bovenrand van de soepkommen aan de buitenkant in met wat extra boter. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol op een met bloem bestrooide aanrecht elk portie uit tot een ronde lap waarvan de diameter 4 cm groter is dan de bovenkant van de soepkommen. Span over elke soepkom een lapje deeg en druk dit stevig op de buitenrand vast. Plaats de soepkommen op een bakplaat in het midden van de oven en bak de bovenkant van de kersentaartjes in 35 minuten bruin en gaar. Laat de kommen 10 minuten enigszins afkoelen en serveer ze.


Top