fbpx

Kersen en chocolade cupcake

benodigdheden
  • (bereidingstijd 1 uur)
  • 125 g boter
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g Van Gilse lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 100 g pure chocola
  • 300 g kersen jam
  • Topping:
  • 150 g chocolade
  • 150 g room
  • 20 g gezeefde Van Gilse Poedersuiker
  • Garnering:
  • 12 st. kersen op sap.
  • Meet alle ingrediënten van te voren af en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Zet een grote kom, mixer met beslag haken, twee eetlepels, houten prikker en een rooster klaar. Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 170°C. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar.
bereiding
Snij de boter in kleine blokjes. Doe de boter in een steelpan en zet deze op middel hoog vuur. Als de boter bijna gesmolten de chocola er door heen roeren. Blijf de chocola roeren totdat het gesmolten is. Voeg de jam, Van Gilse Witte Basterdsuiker, zout en licht geklopte eieren toe. Als alles goed gemengd is met de houten lepel, voeg je het meel langzaam toe. Schep een beetje beslag in het midden van het cupcake vormpje. Vul de papieren cupcake vormpjes tot twee derde. Zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op een rooster. Bak de cupcakes 20-25 minuten in een oven van 170°C. Na 20 minuten met een houten prikker in een cupcake prikken om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er niets aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Laat het cupcake bakblik afkoelen op een rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt iets boller dan de bedoeling is, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een (brood)plankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af. Als de cupcakes zijn afgekoeld haal je ze voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes heen blijven zitten.

Serveren
Doe de room en de Van Gilse Poedersuiker in een pannetje en breng aan kook op hoog vuur. Voeg de chocola in kleine stukjes toe aan een beslagkom. Voeg de kokende room aan de chocola toe en laat één minuut staan. Roer de chocola goed door totdat er een glad mengsel ontstaat. Laat het geheel afkoelen, zodat het wat dikker wordt. Smeer de topping op de afgekoelde cupcakes met een mes. Decoreer de cupcakes met een kers.

Top