Kastanjejam

benodigdheden
bereiding
Voorbereidingstijd
± 15 minuten

De kastanjes rondom met een scherp mesje insnijden en in een pan met ruim water leggen. De kastanjes circa 5 minuten koken en de pan van het vuur nemen. Telkens enkele kastanjes uit de pan nemen en pellen.

Bereidingstijd
± 60 minuten

De gepelde kastanjes in een pan met 750 milliliter water doen en aan de kook brengen. De kastanjes zonder omroeren in circa 25 minuten gaar koken. De kastanjes uit het vocht nemen, door een zeef vrijven en warm houden. De geleisuiker door het kookvocht roeren en langzaam al roerend verwarmen. Zodra het vocht de temperatuur van de kastanjepuree heeft, deze samen met het vanillemerg door de suikerstroop roeren. Het mensel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaaktepotten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
± 1 jaar
Na openen gekoeld bewaren.

Opmerking
Klop wat van deze jam door stijf geklopte slagroom. Het resultaat, geserveerd met wat advocaat, is heel verrassend.

Top