Ijsschuimtaart

benodigdheden
  • Dit recept is van de heer C. Dingenouts te Oud-Gastel (deelname bioscoopbonnenactie winter 2009/2010)
  • 6 eiwitten
  • 300 g Van Gilse Kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 500 ml slagroom
  • 1 zakje klopklop
  • 1 à 2 borrelglaasjes likeur naar eigen smaak (bijv. apricot brandy en marasquin)
bereiding
Voor het maken van een bakplaat schuimpjes. Bakplaat voorzien van vetvrij papier. Oven voorverwarmen op stand 1. Klop in een kom het eiwit stijf en meng de suiker en vanillesuiker erdoor. Zet de kom met dit mengsel in een pan met heet water. Blijf in de kom kloppen, tot het schuimdeeg taai en lauw warm begint te worden. Het schuimdeeg in een spuitzak doen en op de bakplaat schuimpjes spuiten. Schuif de bakplaat in het midden van de oven met de ovendeur ongeveer 5 cm open (bijvoorbeeld een houten lepel tussen de deur en de oven). Na een uur de plaat 180 graden draaien zodat de voorkant van de bakplaat nu achterin de oven is. Totale baktijd 2 tot 2½ uur. De schuimpjes goed laten afkoelen op de bakplaat. Bekleed een springvorm van 26 cm doorsnede met vetvrij papier op bodem en rand. Verpulver de schuimpjes. 1/3 hiervan verdelen over de bodem van de springvorm. Klop de slagroom stijf met de mixer en zet deze 5 minuten in de koelkast. Maak de klopklop volgens het recept op het pakje. Meng dit met een spatel met de slagroom en voeg de likeur toe. Met de spatel de rest van de verpulverde schuimpjes door de slagroom mengen. Doe het mengsel in de springvorm, dek deze af met aluminium folie en zet alles in de vriezer voor minimaal 48 uur.


Top