Ierse Appeltaartjes met frangipane en karamelsaus

benodigdheden
bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C/350° F/gasstand 4.
  • Voor de frangipane:
    Klop de boter en eieren tot ze zacht en luchtig zijn, spatel het ei, gemalen amandelen, bloem, melk erdoor en doe er als laatste eventueel de Calvados bij. Zet in de koelkast tot je het mengsel nodig hebt.
  • Voor de taartjes:
    Plaats de ronde plakken bladerdeeg op een met bloem bestoven bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten of tot ze goudbruin en enigszins gerezen zijn. Terwijl ze nog warm zijn, en om ze plat te houden, plaats je er een andere bakplaat bovenop. Druk er licht op zodat er geen lucht uit het deeg kan ontsnappen. Laat de taartjes verder afkoelen.
    Schik de afgekoelde taartbakjes op een bakplaat en smeer op allemaal een laagje frangipane. Laat daarbij een smalle randje open rondom de rand. Schil de appels, boor ze uit en snijd ze in dunne partjes. Verdeel ze netjes bovenop de taartjes. Bestrijk met gesmolten boter en bak 10-12 minuten. Als laatste bestrooi je de taartjes met poedersuiker en plaats je ze onder de gril totdat de suiker begint te karamelliseren.
  • Voor de karamelsaus:
    In een pan met dikke bodem verhit je zachtjes de Lichte basterdsuiker en het water tot een dikke goudkleurige siroop ontstaat. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Verwarm volgens de room en voeg voorzichtig aan de siroop toe. Verwarm een paar seconden. Zeef zo nodig door een fijne zeef.
  • Serveer de taartjes op voorverwarmde gebaksbordjes en sprenkel er karamelsaus omheen. Garneer met een beetje crème fraîche en een takje munt. Bestrooi licht met poedersuiker.

  • Top