bereiding
Bereidingstijd: ± 90 minuten
Boven een kom de bloem, poedersuiker en het zout zeven. De gekoelde boter toevoegen en met twee messen in kleine stukjes door de bloem snijden. Twee eierdooiers en 2 eetlepels koud water toevoegen. Met een koele hand snel tot een soepel deeg kneden. Het deeg minstens ½ uur in de koelkast laten opstijven.
Intussen met behulp van een keukenmachine de hazelnoten fijnmalen. De peren schillen, in vieren snijden en de klokhuizen verwijderen. De peren besprenkelen met het citroensap. De oven voorverwarmen op 175°C. Een taartvorm (doorsnede 24 centimeter) invetten. Het aanrecht bestuiven met wat bloem en het deeg uitrollen tot een ronde lap, iets groter dan de vorm. De taartvorm met de deeglap bekleden. Uitstekende randjes wegsnijden. In een kom de zachte boter met de donkere basterdsuiker tot een romige massa kloppen. Het ei en 1 eierdooier erdoor kloppen. De hazelnoten en 25 g bloem erdoor scheppen. Het mengsel over de bodem verdelen en de peren met de smalle kanten naar het midden erin drukken. In het midden van de oven de taart in circa 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Uit de oven de taart direct bestrijken met de abrikozenjam.
Opmerking
In geval van heteluchtoven, de temperatuur met 10 à 20°C verlagen.
Als variatie kunnen de hazelnoten door gemengde noten worden vervangen en de peer door appel worden vervangen.