Chocoladecake met sorbet van Trappistenbier & Gieser Wildeman peer

benodigdheden
bereiding
Cake
Smelt chocola en boter in een kom boven een pan met kokend water. Doe de basterdsuiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Klop het ei luchtig. Voeg al roerend het hete suikerwater toe aan de eieren. Meng het ei mengsel met het chocolade mengsel en plaats het daarna een met bakpapier beklede ovenschaal. Plaats de ovenschaal in een bak kokend water en zet het geheel in een oven van 120°C. Bak de cake gaar in +/- 40 minuten en laat de cake daarna hard worden in de koelkast. Snij de cake met een warm mes in grote dobbelstenen.

Gestoofde peer
Schil de Gieser Wildeman en verwijder het klokhuis. Voor een extra mooi resultaat kunnen de peertjes vervolgens glad worden geschuurd met een keukenspons. Plaats de peren met de overige ingrediënten in een pan en stoof ze in twee uur zachtjes gaar. Laat de peren afkoelen in het vocht. Voor de garnering kan de helft van het kookvocht ingekookt worden tot een stroop.

Sorbet
Schil de peren en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij de peer in blokjes. Laat een brede koekpan gloeiend heet worden op hoog vuur. Voeg de olie toe aan de pan en voeg vervolgens de peer toe. Voeg direct daarna de helft van de witte basterdsuiker toe aan de peer en laat het geheel bruine kleuren. Week de gelatine in koud water. Pureer het hete peren mengsel samen met de gelatine en de rest van de witte basterdsuiker. Haal het mengsel door een fijne zeef en laat afkoelen in de koelkast. Voeg het bier toe aan het mengsel en plaats het in de vriezer (min. -18°C). Vries het mengsel vier uur in en roer het elk half uur om met een vork. Maal het mengsel fijn in een keukenmachine en laat het minimaal een half in de vriezer staan voordat het geserveerd wordt.

Serveren
Leg wat notenkruim in het midden van het bord en garneer het bord met druppels port-perenstroop. Warm de peren op in het resterende kookvocht (voor een glanzend resultaat kan een beetje zetmeel toegevoegd worden aan het kookvocht). Serveer peer, sorbet en cake langs de lijn met noten.

Top