Basisrecept conserveren op alcohol

benodigdheden
bereiding
Was de vruchten zorgvuldig in ruim water. Verwijder de (eventuele) kroontjes van de vruchten. Laat de vruchten goed uitlekken. De vruchten dienen zo droog mogelijk gebruikt te worden. Gebruik er eventueel keukenpapier voor. Doe de droge vruchten in een kom. Strooi de basterdsuiker erover en schep daarna alles om. Schep de vruchten in een pot of fles. Daarna wordt de alcoholhoudende drank toegevoegd. De vruchten moeten minimaal 2 centimeter onder de vloeistof staan. Sluit de pot goed af. Zet de pot of fles op een koele donkere plek en laat deze er tenminste 6 weken staan.

Bewaarvoorschrift
Donker.

Opmerking
De hoeveelheid basterdsuiker is op 500 gram gesteld per 1000 gram vruchten. Alleen bij gebruik van uitgesproken zoete (tropische) vruchten kan de hoeveelheid basterdsuiker iets worden teruggebracht.

Voor het conserveren van vruchten op alcohol is het noodzakelijk dat de te gebruiken drank een alcoholpercentage heeft dat hoger is dan 40%.Het hoge alcoholpercentage is noodzakelijk omdat vruchten veel water bevatten. Daardoor bestaat de kans dat het uiteindelijke alcoholpercentage in fles of pot lager wordt dan 15%. Dat is nu juist de grens, want wanneer het eindproduct minder alcohol bevat, is de kans op bederf (gisting) aanwezig. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de flessen of potten met vruchten op alcohol altijd luchtdicht worden afgesloten.

Top