Amandelgebak

benodigdheden
  • Voor het deeg:
  • 400 g gezeefde bloem
  • 125 g gesmolten boter
  • 1 eigeel
  • 1 mespunt zout
  • 4 eetlepels oranjebloesemwater
  • 4 à 5 eetlepels water
  • Voor de vulling:
  • 1 ei
  • 200 g fijngemalen amandelen
  • 100 g Van Gilse Kristalsuiker
  • 1 à 2 zakjes vanillesuiker
  • kleurstof (naar keuze
  • )Voor de versiering:
  • 1 eiwit
  • grofgehakte amandelen
  • honing
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
bereiding
Doe in een kom de bloem en voeg boter, ei en zout toe. Vermeng het tot een kruimelig deeg. Voeg het oranjebloesemwater bij, en beetje bij beetje het water. Alles goed met elkaar vermengen tot een soepel en homogeen deeg. Rol het deeg tot een bal, bedek het met plastic folie en leg het minstens een half uur in de koelkast. Vermeng de gemalen amandelen met de suiker en vanillesuiker. Voeg eventueel kleurstof toe. Voeg het ei toe. Indien de vulling te droog dreigt te worden, kan een extra ei in kleine hoeveelheden worden toegevoegd. Zorg dat de massa dan niet te vloeibaar wordt. De amandelmassa moet stevig en kneedbaar zijn. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol daar het deeg op uit tot een rechthoekige, dunne lap. Maak van de amandelmassa een lange rol en leg die in de lengte op de uitgerolde lap deeg. Rol het deeg over de amandelmassa dicht met de naad naar beneden. Snijd plakken van het opgerolde deeg. Bestrijk de bovenkant van de plakken met wat losgeklopt eiwit, bestrooi ze met wat grofgehakte amandelen en leg ze op de bakplaat. Bak het gebak in 10 tot 15 minuten gaar. Controleer af en toe het gebak, het mag niet te donker kleuren. Doop het gebak, zodra het uit de oven komt, in warme honing vermengd met wat oranjebloesemwater. Laat uitlekken en afkoelen.

Dit is een Algerijns amandelgebak "Skendariettes".


Top