Winterse notenstaafjes

benodigdheden
bereiding
Voorbereiding
Zeef de bloem in een mengkom en maak in het midden een kuiltje. Voeg 40 gram kristalsuiker, vanillesuiker, zout en 2 eierdooiers toe (eventueel in etappes) en meng dit tot een dikke massa. Voeg de boter (in stukjes) toe en kneed dit snel tot een gladde massa. Rol het uit op een bakplaat tot een rechthoek van ongeveer 40 bij 30 cm. Breng in een pan water met overige kristalsuiker aan de kook en laat de suiker oplossen. Neem de pan van het vuur en roer er de gemalen hazelnoten door, evenals de koffielikeur. Laat de massa afkoelen en verdeel deze over de deeglap. Oven voorverwarmen op 175ºC. Klop 1½ eiwit stijf en meng er dan met beleid de poedersuiker door. Strijk dit weer over de notenmassa op het deeg. Snij de lap voorzichtig in repen van ongeveer 6 bij 1½ cm (nu al doen, anders breekt straks de bovenlaag). Schuif de bakplaat in de oven en bak in 12 tot 15 minuten. Goed laten afkoelen.

Vanillesuiker: Doe 500 gram Van Gilse Witte Basterdsuiker in een weckpot. Snij twee vanillestokjes open en stop ze in de suiker. Laat dit 3 weken intrekken, af en toe omschudden. Je krijgt zo een heerlijke, natuurlijke vanillesuiker. Eventueel kun je de suiker nog een paar keer aanvullen. Je vervangt de vanillestokjes pas als ze helemaal hard zijn geworden.

Koffielikeur: Snij een vanillestokje doormidden. Doe dit met 1 liter jonge jenever, 300 koffiebonen en 400 gram Van Gilse Donkere Basterdsuiker in een weckfles of weckpot van 1½ liter. Laat dit 3 maanden staan, maar vergeet niet de likeur tenminste elke week even met "liefde" om te schudden.


Top