benodigdheden
- 250 g wit broodmix
- 15 g boter
- 3 dl lauw water
- 150 g amandelspijs
- 5 eetlepels Van Gilse De Originele Schenkstroop
- 750 g pruimen
- 3 eierdooiers
- 125 ml crème fraîche
- 4 eetlepels Bulgaarse yoghurt
- rasp van 1½ sinaasappelschil
- 2 eetlepels Grand Marnier
bereiding
± 75 minuten.
In een kom witbroodmix met water en boter tot een deeg kneden volgens de gebruiksaanwijzing en 15 minuten laten rijzen op een warme plaats. De amandelspijs in stukjes verdelen en met 3 eetlepels schenkstroop mengen tot een smeuïge massa ontstaat. Een braadslede invetten, het deeg uitrollen tot een lap ter grootte van de braadslede en in de braadslede leggen. Het amandelspijs/stroopmengsel op het deeg uitstrijken. Intussen de oven voorverwarmen op 200°C. De pruimen wassen, halveren en de pitten verwijderen. In een kom de eierdooiers losroeren. De crème fraîche, yoghurt, 2 eetlepels schenkstroop, sinaasappelrasp en Grand Marnier erdoor roeren. De pruimen met de doorgesneden kant naar boven op het deeg leggen. Het room-yoghurtmengsel erover uitstrijken. De bakplaat in de oven schuiven en de pruimenplaatkoek in circa 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
Opmerking
In geval van heteluchtoven, de temperatuur met 10 à 20°C verlagen.