Peperkoek

benodigdheden
bereiding
±90 minuten.
De oven voorverwarmen op 175°C. De bakplaat invetten en bestuiven met een beetje bloem. Het zelfrijzend bakmeel met de kruiden en het zout boven een kom zeven. In een pan de honing, basterdsuiker en boter al roerend langzaam kort verwarmen tot de suiker is opgelost en de boter is gesmolten. De pan van het vuur nemen, citroenrasp en sap erdoor roeren. Laten afkoelen tot kamertemperatuur. Met een mixer met deeghaken een derde van het meelmengsel door het honing-suikermengsel kloppen. De eierdooier en de eieren toevoegen en de rest van het meelmengsel in gedeeltes erdoor kloppen. De handen met bloem bestuiven en het mengsel tot een elastisch en glad, maar nog iets kleverig deeg kneden. Eventueel nog wat bloem erdoor kneden. Het deeg op de bakplaat gelijkmatig uitrollen of uitdrukken. In het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar bakken. De koek iets laten afkoelen en met een scherp mes figuurtjes uit de koek snijden (poppen of harten). De koekfiguren op een taartrooster laten afkoelen. In een kom het eiwit schuimig kloppen. De poedersuiker erdoor kloppen. Nog circa 5 minuten kloppen tot een stevig glazuur ontstaat. Hiermee de koekfiguren bestrijken. Het glazuur laten drogen.

Opmerking
In geval van heteluchtoven, de temperatuur met 10 à 20°C verlagen.
Een andere versiering gaat als volgt. Bestrijk het deeg vlak voor het bakken met een losgeklopt ei en maak er met een vork een patroon in.

Top