Kruisbessen-vlierbloesemgelei met honing

benodigdheden
bereiding
De vlierbloesemschermen heel zorgvuldig schoonmaken en wassen. De kruisbessen schoonmaken. In een pan de bloemschermen met de kruisbessen, het water en het citroensap langzaam aan de kook brengen en 10 minuten laten trekken tot alle vruchten kapot zijn. Een natgemaakte schone theedoek in een vergiet leggen. Het vergiet op een ander pan zetten. De bessenmassa in het vergiet schenken en circa 2 uur laten uitlekken.

Van het opgevangen sap ¾ liter afmeten en in een grote, hoge pan schenken. Het geleipoeder en de suiker goed erdoor roeren. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 1 minuut goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de gelei met een schuimspaan afschuimen. De honing door de gelei roeren en direct in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Bewaarvoorschrift
± ½ jaar
Na openen gekoeld bewaren.

Opmerking
Deze gelei is heerlijk op verse toast met roomboter.

Top