Kruimel-appeltaart (ingezonden recept)

benodigdheden
  • Dit recept is van mevrouw I. Ladenius te Hardegarijp (deelname Sneukel-arrangement 1e kwartaal 2007)
  • Voor het deeg:
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 180 g koude boter
  • 120 g Van Gilse Witte Basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • mespuntje zout
  • Voor de vulling:
  • 1½ kg appels (Goudreinetten)
  • 84 g Van Gilse Kristalsuiker
  • appelsap
  • kaneel
  • custard
bereiding
Heteluchtoven voorverwarmen op 175ºC. Doe meel, basterdsuiker, boter, eidooiers en zout in een kom. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes en kneed er daarna met de hand een mooie deegbal van. Leg het deeg tot gebruik in de koelkast.Doe een bodempje appelsap in een pan en los de suiker daar in op. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe een gesneden appel meteen in de pan en roer om zodat het appelsap om de blokjes komt (hierdoor worden ze minder snel bruin). Als alle appels in de pan zitten, kaneel naar smaak toevoegen en het geheel laten koken tot de appels gaar zijn, maar niet kapot gekookt. Voeg met behulp van een theezeef custard toe en roer dat door de appels zodat het vocht in de pan gebonden wordt. Haal de deegbal uit de koelkast en bekleed een springvorm met het deeg. Houd wat deeg over voor de kruimels. Strooi door het theezeefje een dun laagje custard over de bodem dit neemt eventueel kookvocht op zodat de bodem lekker krokant blijft. Doe het appelmengsel in de vorm op de custard laag en vouw het deeg dat langs de rand van de vorm boven de vulling uitsteekt naar binnen. Verkruimel de rest van het deeg en strooi dat over de vulling, zodat het bijna bedekt is. Zorg dat de vulling nog wel wat zichtbaar is, zodat eventueel vocht kan verdampen. Zet de taart 3 kwartier in de oven. De taart is klaar als de bovenkant een mooi bruin korstje heeft. De taart goed laten afkoelen alvorens de springvorm te verwijderen.

Dit is een ingezonden recept. Suiker Unie neemt geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van dit recept.

Top