Karamel cupcake met gebrande walnoten

benodigdheden
  • (bereidingstijd 1 uur)
  • 125 g boter
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 180 g Van Gilse donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 125 ml melk
  • 3 el. oplos koffie
  • 1 el. heet water
  • 1 zakje karamels
  • Topping:
  • 200 g Van Gilse Witte Basterdsuiker
  • 100 g room
  • 100 g boter
  • 100 g water
  • Snufje zout
  • Garnering:
  • 100 g walnoten
  • Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 170°C. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Meet alle ingrediënten af en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Zet een grote kom, mixer met beslag haken, twee eetlepels, houten prikker en een rooster klaar.
bereiding
Snij de boter in kleine blokjes. Doe de boter in een kom en voeg de bruine basterdsuiker toe en mix de boter en de suiker op middelmatige snelheid, tot een luchtige massa. Voeg de suiker niet in één keer toe aan de boter, maar stapsgewijs. Voeg de eieren één voor één toe. Mix de massa op middelhoge snelheid. Los in een andere kom de koffie op in het hete water. Doe dit bij het boter mengsel. Voeg nu in stappen het bakmeel toe. Mix tijdens de massa op middelhoge snelheid. Voeg de melk toe en mix daarna nog twee minuten op middelhoge snelheid tot een luchtig en glad beslag. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot twee derde. Duw per cupcake één karamel in het midden van het beslag. Zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op een rooster. Bak de cupcakes 20-25 minuten in een oven van 170°C. Na 20 minuten prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er niets aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Laat het cupcake bakblik afkoelen op een rooster. Als de cupcakes zijn afgekoeld haal je ze voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes heen blijven zitten.

Serveren
Doe de suiker samen met de water in een steelpan. Laat de suiker zonder roeren heet worden op middelhoog vuur, totdat het een licht bruine kleur krijgt. Draai het vuur laag en voeg de boter toe aan de laramel. Voeg de room en het zout al roerend toe en laat de topping afkoelen zodat het wat dikker wordt. Rooster de walnoten 6 minuten in een oven van 200 C. Maak de walnoten kort in grove stukken. Smeer de topping op de afgekoelde cupcakes met een mes. Decoreer de cupcakes met de walnoten.

Top