Bananenvla met rabarber grütze

benodigdheden
bereiding
Grütze kan al een paar dagen van te voren gemaakt worden, eventueel in grotere hoeveelheden en dan ingeweckt. Schil de rabarber en snijd deze in kleine stukjes. Doe de stukjes in een pan met ± ½ liter water en 100 gram kristalsuiker. Kook de rabarber ongeveer 20 minuten tot de rabarber uit elkaar valt. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Doe deze bij de rabarber en voeg water toe tot er ongeveer 1 liter sap ontstaat. Maak een papje van maïzena en een beetje water. Als het aardbei-rabarbermengsel kookt, doe er dan voorzichtig de maïzena bij en roer het goed door. Laat het nog ongeveer 8 minuten zachtjes doorkoken. Doe de grütze in een hitte bestendige schaal en strooi er een laagje kristalsuiker overheen zodat er geen velletjes op de grutze komen. Laat alles goed afkoelen.Klop de slagroom met de kristalsuiker stijf. Schil de bananen, prak ze fijn en sprenkel er het citroensap overheen. Doe de vanillevla in een schaal en roer daar het bananenmengsel goed doorheen. Schep daarna ¾ van de slagroom er goed doorheen. Zet de vla in de koeling tot ze geserveerd worden. Vul magnetronbestendige schaaltjes voor 2/3 met bananenvla. Zet ze voor circa 15 seconden in de magnetron op een laag vermogen genoeg om de vla wat op te warmen. Schep daarna in elk schaaltje een flinke schep grutze. Garneer met de resterende slagroom en eventueel een aantal gehalveerde aardbeien.

Grütze is een gerecht uit Scandinavië en het noorden van Duitsland. Het is een zoet gerecht waarin verschillende rode vruchten met suiker, sap en bindmiddel gemengd wordt.


Top