Abrikozenjam op scones

benodigdheden
  • Ingrediënten scones
    350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepel witte basterdsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 deciliter melk
  • 60 gram boter of margarine

    Ingrediënten jam
    250 gram gedroogde abrikozen
  • 7½ deciliter water
  • 1 kilogram Van Gilse Geleisuiker
  • sap van 1 citroen
bereiding
Bereiding scones
De oven voorverwarmen op 220 graden, gasoven op stand 7. Meng in een kom het bakmeel, de basterdsuiker en het zout en voeg de boter in stukjes toe. Kneed het geheel en meng ook de eieren en de melk er doorheen. Rol het deeg uit tot een lap van 2 centimeter dik. Vet de bakplaat in of leg er bakpapier op. Steek met vormpjes (of een glas) rondjes van 5 centimeter doorsnee uit het deeg en leg deze op de plaat, met 3 centimeter tussenruimte. Bestrijk de deegrondjes met melk, schuif de bakplaat in de oven en bak de scones in 15-20 minuten goudbruin. Serveer deze lauwwarm met er overheen de abrikozenjam.

Bereiding jam
Abrikozen wassen en 24 uur in het water laten weken. Abrikozen pureren en goed vermengen met het weekvocht, geleisuiker en citroensap. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed laten doorkoken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in potten schenken. De potten tot de rand toe vullen, direct sluiten en 5 minuten op de kop zetten.

Top