Stelregels voor het maken van jam zijn:
  • minder vruchten t.o.v. de te gebruiken suiker = dikkere jam (wordt gebruikt bij pectine arme vruchten)
  • meer vruchten t.o.v. de te gebruiken suiker = dunnere jam (wordt gebruikt bij pectine rijke vruchten)
Voorkomen van te dunne jam:
  • laat de vruchten goed uitlekken na het wassen, zodat er geen water bij uw vruchten achterblijft
  • gebruik meer suiker dan vruchten
  • toevoeging van een geraspte appel of het sap van een citroen bevordert de geleivorming
  • pureer minimaal 50% van de vruchten
  • gebruik potjes van 350 ml/500 gram
  • controleer de jam door een druppel hete jam op een koud schoteltje te laten vallen – bij stolling is de jam goed, anders door laten koken.
Corrigeren van te dun gebleven jam (niet eerder dan 72 uur na kooktijd):
  • potje jam opnieuw 1 à 2 minuten opkoken
  • toevoegen van theelepeltje Van Gilse Geleipoeder voor extra binding
  • gebruik potjes van 350 ml/500 gram
  • controleer de jam door een druppel hete jam op een koud schoteltje te laten vallen – bij stolling is de jam goed, anders door laten koken
Wat kan ik doen aan te dikke jam?

De jam terug doen in de pan en verwarmen met 1 dl. water of appelsap(=neutraal van smaak)tot het weer kookt, niet laten doorkoken maar opnieuw in de potten doen.

Hoeveel sap heb ik nodig voor gelei?

Van Gilse geleisuiker : 750 ml sap
Van Gilse geleisuiker speciaal: 1,1 liter
Van Gilse geleipoeder (1 zakje à 25 gram): 750 ml sap

Wat zijn nu pectine rijke en arme vruchten?

Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes.

Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.

Hoe maak ik dessertsaus?

Voor het maken van een dessertsaus gebruikt u 1 kg schoongemaakte vruchten met 400 g Geleisuiker.

Wat is het verschil tussen Geleisuiker en Geleisuiker speciaal?

De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.

Kan ik de geleiproducten door elkaar gebruiken?

De Geleiproducten bevatten verschillende types pectine, afgestemd op het product. Het is daarom niet aan te bevelen verschillende geleiproducten door elkaar te gebruiken. Dit zou een onvoorspelbaar resultaat opleveren.

Zijn de geleisuikers glutenvrij?

Ja, elke soort Van Gilse Geleisuiker en de Van Gilse Geleipoeder, zijn vrij van gluten.

Wat voor bindmiddel zit erin?

Van Gilse geleiproducten bevatten pectine van plantaardige oorsprong.

*verplicht

Vul het formulier in om je vraag te stellen. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden. Je kunt ons ook bellen: 0800-52 222 25 (gratis) of stuur een brief naar:

Suiker Unie t.a.v. Consumentenservice
Postbus 100
4750 AC Oud Gastel

Top